Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 

2010.12.01

Aino/u népviselet

 Ainuk

Magukat 'emberek'- nek nevezik (észak amerikai indiánok is ugyan így nevezik magukat).

Az észak-japán részek, főleg Hokkaidó őslakói, bár mind ez, mind faji és nyelvi hovatartozásuk vitatott (írásbeliségük máig nincs). Általában a korai krónikákban felbukkanó ezókkal azonosítják őket, akik nem hódoltak be az első japán államhatalomnak, a Jamató udvar nak (Jamató nép által létrehozott dinasztia).04754300.jpg

Kuril-szigeteken és Dél-Szahalinon is megtalálható, fizikai jellegzetességei alapján (dús szőrzet, világos bőr, világosbarna, sőt gyakran aranyszínű szem) sokszor kaukazoidnak vagy ausztraloidnak tartott, de csont- és vérelemzések és más genetikai vizsgálatok alapján inkább tunguz vagy urál-altaji fajtának tetsző népcsoport.Japánban ma alig több mint húszezren vallják magukat (általában vegyes házasságból származó) ainunak.  1983 óta újra megülik 75 éven át tiltott, háromnapos novemberi bagolyistenünnepüket, de legfontosabb rítusuk az iomante.

Az iomante vagyis medveünnep során a közösség által felnevelt (sőt állítólag egy ainu asszony emlőin táplált) állatot mint az istenség megtestesülését három napon át különféle hálaadó szertartásokkal illetik mint prém- és húsforrást, majd rituálisan levágják, hogy eredeti istenalakjába visszatérhessen. Manapság sokfelé turistacsalogató, profanizált esemény.ainu_in_traditional_costume_picture.jpg

Érdekesség, hogy az arvisurában az ainuk azért hagyják el a 24 hun törzsszövezséget,mert megölik a medvéket és utána medvetort ülnek.

Az ainu törzsben szokás, hogy a nők tetoválják magukat az arcukon.Ezek ajkak alatt és felett a pubertás kortól.Ez fájdalmas folyamat,de  fontos ezekben az években számukra, hogy néznek ki, és vonzóak legyenek a kérők számára(megjegyzés: maori és innuit népeknél is ez a szokás).

 

Ainu férfi miután  után elérte a felnőttkort nem borotválkozik.Mindkét nemnek vállig érő haja van és csomótt frizurát visel. Fegyvereket és fülbevalót viseltek a férfiak és a nők egyaránt, és a nők is szívesen viseltek gyöngyös nyakláncot( tamasay-t).

Viselet:

A hagyományos ainu ruha a szilfa belső kérgéből volt.Férfiak és nők egyaránt viseltek rövid köpenyt egyenes ujjú kötött rövid köpenyt amit  a derékon megkötöttek.Színes szőtt és festett textil használt ruha a Ryukyu(ainu-val rokon nép) emberek .A nők általában szintén viseltek alsóneműt.  A téli ruházat: szarvasbőr csizmák és szőrmék.

 

Bingata

Először beszéljünk egy okinawai festését nevezett technikával bingata. . A szigetek Okinawa eredetileg önálló királyság volt  Ryukyu néven-ainu nép rokona. Ez a királyság kereskednek Kínával, Koreával, Japánnal és Délkelet-Ázsiával.A legismertebb textília  bingata festett textil-és Basho-fu (szőtt manilakender rost textil).

 

 

ryui01.gif

 

 

ainu-cloth-5.3.jpg

 

A merész minták és élénk piros, sárga, kék és zöld színek. Bingata festésnél segítségként alaklmazták a  nori-t(keményitő)ami könnyebbé tette a díszítést.   

Eredetileg, bingatát csak  az arisztokrata társadalmi osztályok, mint a királyok és a harcos családok viselhettek valamint a táncosok, akik üdvözölték követeket.

Érdekes a motívumok (minták) amiket használtak . Bár gyakran díszítik jellegzetes japán motívumok, mint például a cseresznye virágok, fenyők és a lila akác.

 

 

 

Basho-fuCsíkos Basó-fu kimonó

Ez egyfajta banán faj . Basó növények úgy nőnek mint a fák, körülbelül két méter magasságban és  valójában nem fák, hanem a nagy lágyszárú növények. A törzsét szálakra bontják és ebből szövik a ruhát a  Basó-fu -t / nyári kimonót/, mert a könnyed és sima, tiszta a felülete. Mint a len, kender, rami és más "háncsrostok" (hosszú növényi rostok), Basho-fu nem tapad a bőrre meleg, így tökéletesen alkalmas a forró éghajlaton.   A régi szép időkben Basho-fu-t viselt mindenki a királyok a közemberek egyaránt. 

 

ATTUS:

A leghíresebb  ainu ruha egy kabát-szerű ruhadarab az úgynevezett "attus."Attus


  Az  Attus egy japán szilfa háncsrostjaiból készül ami őshonos Hokkaido-n. Először a fát vágják ki majd a kérgét távolítják el. A kérget vízben áztatják, hogy megpuhuljon,aztán a napra téve kifehéredik, majd szétszedik rostos szálakra.  A kész termék egy vastag, merev  barnás színű anyag. 
 
Amindennapi viseleten nem volt túl sok dekoráció, de készült ünnepi viseletet díszítették- a hát és az ujjak körül sötétkék és fekete színnel.Attus Kabát : Hímzés-védenek a gonosz szellemek ellen)


 Sötétkék pamut ruhadarabokat hasonló mintákkal díszítették, és a fehér ruhák sötét díszítéssel az úgynevezett kapara amip.

  Hímzések munkát mindig a nők végzik, az anya a lányának adja tovább nemzedékről nemzedékre.

 Étkezés:

Soha nem ették meg a nyers húst, mindig pörköltöt készíttek belőle vagy megfőzve tálalták. A férfiak  pálcikával ettek, a nők fakanálal.

Építészet:aino-haz.jpg

Ainu falut nád-zsúpfedeles kunyhók alkotják- egyágyas szoba , gödör közepén tűz.   Kunyhóknak két ajtaja és egy ablaka volt a keleti oldalon.  Nem volt kémény.


Ainu nyelv


 Az ainu nyelv egészen más minden formábanmint a japán-a szókincs, mondattan, alaktan, és fonológia mind egyedi.  Sőt, a  tudósok úgy döntöttek, hogy a két nyelv nem is kapcsolódik.
Nincs írásos formája.

Számos ainu dialektus létezik és nem értik egymást ,de az összes ainu megértette Yukar-t(ez egy nyelvjárás).  Ezt a nyelvjárást használják a legtöbb ainu történetek és mítoszok.  Kijelölt mesemondók feladata megőrizni a történelmet ,követni a különböző eseményeket, történeteket,  mítoszokat az emlékeket, és elmondani az összejöveteleken.

 

Forrás: Wikipédia és más oldalak