Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 

2010.12.01

Koreai Népviselet

 

A hagyományos koreai népviselet gyökerei a Három királyság koráig ( Kr.e 57- Kr.u 668 ) nyúlnak vissza. A koreai hanbok az egyik leglátványosabb dolog a koreai kultúrában.

 

 

A felső blúz neve cheogori, ami a férfiaknál hosszú ujjú, s lenyúlik a derékig. A nők szoknyát viselnek (chima) , míg a férfiak buggyos nadrágot ( paji). Közkedvelt viselet a fehér,kivéve ünnepélyes alkalmakon pl: esküvőkön.A ruhákon kívül hordtak még különféle tartozékokat is: cipő,ékszer,fejdísz,haj ami kiegészítette az ruhát.

 

 

 

 A ruhák sokféle anyagból készültek.Korea különböző területein,speciális szövetből.Gyakran használnak Andong szeglyét a nemesek körében.

 

 

Szövet:

 

A különböző időjárási körülmények miatt a ruhák készülhettek kenderből,ramiól,pamutból,muszlinból,selyemből,szaténból is.Hűvősebb időben nehezebb szövetből bélelve,prémmel az északi régiókban.Ősszel sok nő viselte az ökölnyál selymet, mert zizegő hangot adott járás közben, hasonlót mint a száraz levelek.

 

Színek:

 

 

A fehér a tisztaságot szimbolizálja.A felsőbb osztály körében viseltek még pirosat,sárgát,kéket,feketét.Ezek a színek az öt elemet szimbolizálják ( tűz,föld,víz,fém,fa).

 

Hagyományosan egy nőnek készsége volt a varráshoz és a hímzéshez,ezzel is mutatott odaadást és gondoskodást a családjának.A norigae egyfajta koreai makramé, ami népszerű a feleségek és a fiatal lányok körében már évek óta.


Cheogori és Paji

chogori


 

A férfi Cheogori  általában hosszabb mint a női változata. A férfi változat  elér egészen a derékig vagy még lejjebb. A nőké csak mellkasig ér.

 

 


 

 

paji

 

 

A Paji legkorábbi változatai keskeny szárúak voltak hogy megkönnyítsék a vadászatot és a lovaglást.Azonban a bővebb nadrág kényelmesebb ülve.

 

 

Dop'o

 

 

A Dop'o egy téli kabát, amit a Chosun dinasztia ( 1392-1910 ) közepétől viseltek.

 

 

Hakch'angui

 

 

Ezt a stílust a tudósok viselték a Korvo ( 918-1392) és a Chosun ( 1392 - 1910) időszakban. Hak azt jelenti tanulmány.A magasztos,nemes elmét szimbolizálja.

 

 

Női ruházat

 


 

Cheogori

 

 

 A legtöbbet változott az idők során.A legkorábbi változatok lementek egszen a csípőig és derékon volt átkötve.A Chosun dinasztiában vált olyan méretűvé hogy könyökig ért.A Dongchong (leválasztható keret a nyakon) segítségével kihangsúlyozva lett a női nyak.

 

 

 

Ch'ima

 

http://www.lifeinkorea.com/pictures/tc309.jpg

 

A ch'ima egy négyszögletes vagy cső alakú szoknya rakott derékpánttal. Ez teljesen elrejti a női alakot.

 

 

Durumagi

 

http://www.lifeinkorea.com/pictures/tc124.jpg

 

Durumagit viseltek rendszeresen hideg időjáráskor.

 

 

 Gat-chogori

 

 

A Gat-chogori alig nagyobb mint egy cheogori.Belül prémes bélés található hogy melegen tartsa a testet.A külseje selyemből készül.

 

 

Changot

 

 

http://www.lifeinkorea.com/pictures/tc204.jpg

 

 

A nemesi osztályhoz tartozó nők viseltek changot -ot a késői Chosun dinasztiában. Ezzel a ruhával előtérbe került az arc és a felső test.Hasonló a Ssukar Ch'ima ruhához,csak azt alacsonyabb rangú nők viselték.

 

 


  Ssukae Ch'ima

 

 


http://www.lifeinkorea.com/pictures/tc307.jpg

 

 

Nők viselték ezt a köpenyt a Chosun dinasztia ideje alatt,amikor nyilvánosság elé mentek.Bár ch'ima alakú (lásd előrébb) de ez 30 cm-rel rövidebb és valamennyivel keskenyebb.

 

 

Alsóruházat

 

 

A nők néha több réteg alsóneműt viseltek. A sok ch'ima ( hasonló az alsószoknyához) segítette a női hanbok tiszteletteljesebb kinézetét.

 

 

Forrás: www.lifeinkorea.com

 


 

Gyermek öltözékek

 


 

 

A gyermek ruhákat úgy tervezték hogy a csecsemőt melegen tartsák.A családok a gyermeküket fényes ruhákba és szteppelt zoknikba öltöztetik a mai napig.A ruhák tartalmaznak egy hosszú mellényt (cheonbok) és a fejen viselt kalapot ( durumangi) A ruhákra szimbólumokat varrtak rá amik kapcsolódnak a gyermekhez.Eredetileg a nemesek fiainak kiváltsága volt ilyen ruhákba öltözni.

 

 

 

A lányok is ilyesfajta ruhát hordtak de nekik más stílusú volt mint a fiúknak: 

 


forrás:jang-geum.lapunk.hu/