Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 

2010.12.01

Thaiföldi Népviselet

Régi neve Sziám volt. A thai  népnevet gyakran rokonítják az azonos kiejtésű ’szabad’  szóval, de a tágabb taj népcsoport nevével is összefügghet.tai_lue.jpg

Lakosságának legnagyobb részét különféle tai nyelveket beszélő népek alkotják. Ezek között a legnagyobb számban a közép-thai, az északkelet-thai, a lao, az észak-thai és a dél-thai fordulnak elő. A közép-thaiok régóta domináns szerepet játszanak az ország politikai, gazdasági és kulturális életében, annak ellenére, hogy a lakosságnak csak egy harmadát teszik ki, és számban az észak-thaiok felülmúlják őket. Az oktatási rendszernek és a nemzeti öntudat kialakulásának következményeként már sokan saját dialektusuk mellett közép-thaiul is tudnak.

07.gif

 Nem tai  kisebbségei közül a legnagyobb a kínai.  További kisebbségek: maláj, mon-khmer és különböző hegyi (SAN,sanok) törzsek.

Viselet

  A  thai népviseletben vannak eltérések az egyes régiók szerint - Észak, Kelet, Közép-és Dél, de vannak közös  elemek, mint a  bokáig érő szoknya amit phasin -nak hívnak a nők és a Sabai vagy a vállonátvetett ruha kopott blúzzal. 

A hagyományos póló a férfiaknál a mohom, amely igazodik a derék egy téglalap alakú kockás kendővel nevű pakamá-hoz vagy nadrághoz. Többé-kevésbé ugyanazt a minta a jellemzőés  látható a parasztok között  Thaiföldön, Laoszban, Kambodzsában, Malajziában és a Fülöp-szigeteken.

 Hagyományos női ruha :

A PHA bűn, vagy a cső szoknya, a hagyományos alsó ruhadarab a nők számára. A PHA bűn három részből áll: Hua sin (fej vagy felső)tua sin és ón sin.  A három részrnek különböző a mintázata.200911494425.jpg

A felső rész sima szőtt pamutból készül különböző színekben.  A Tai Lue Észak-Thaiföldön, és a Laoszi Song Dam központban indigó pamutot használank  a felső részként, míg a Tai Yuan élők inkább természetes vagy fehér pamutot, néha egy piros csík van a pamuton.  A Tai laoszi khmerek a felső részt nem díszítik és  használják PHA bűn-t ugyan úgy .

  A szoknya szegélyét  díszítik és ez fontos az etnikai és társadalmi osztályba tartozást egyaránt kifejezi. A legtöbb bonyolult mintás szegélyt az ón Chokok használják. A Tai Lue  egyszerű sima indigó gyapottot, míg a Phu Tai és Lao Song Dam vastagabb szövésű és átnyúló, körülbelül öt centiméter széles, díszített kiegészítőt hord -mintákkal vagy csíkokkal. Érett khmer nők északkeleti Thaiföldön gyakran viselnek csőszoknyát kockás mintával. Maláj nők délen  batikoltat hordanak.

A Chong kraben wasthe egy  kisebb felső ruhanemű Thaiföldön és Kambodzsában.

PHA Sabai egy téglalalp alakú anyag  eltakarja a mell és váll részt. 

A huszadik század előtt, a nők a hidegebb éghajlaton (például a Tai Lue, Lao Song Dam, és PhuTai)blúzt vagy inget viseltek - indigó, fekete pamutot ezüst gombokkal, hímzéssel díszítették.


 
Hagyományos férfi viselet:
20103242036.jpg
 

A nőkkel ellentétben, a férfiak már nem viselik  a hagyományos ruházatot. A hagyományos ruha a férfiak nem volt olyan bonyolult,  és nem változik sokat a különböző etnikai csoportok között.

Férfi viselt rövid változata a Chong kraben= sima vagy kockás mintás pamut. Férfiaknak ünnepi alkalmakra selyem chong kraben jük van.

  A férfiak nem viselnek a felsőruhát. Férfiak a hidegebb éghajlaton pamut inget és egy vállon átvetett kendőt viselnek.
Forrás: Net